U bevindt zich op: Home Nieuwe Risicos Geneesmiddelenvoorziening Ouderen en effecten van geneesmiddelen

Ouderen en effecten van geneesmiddelen

De bevolking van Nederland groeit en wordt ook steeds ouder. De vergrijzing is een teken van toegenomen welvaart en brengt ook een aantal problemen met zich mee. Zo hebben ouderen vaak een of meerdere (chronische) aandoeningen (multimorbiditeit). Van de 65 tot 74-jarigen heeft een op de vijf meer dan een chronische ziekte. Onder de 75-plussers is dat zelfs een op de drie.

Ouderen met meerdere ziekten gebruiken vaak meerdere geneesmiddelen tegelijk (polyfarmacie). Tegelijkertijd treden in ouderen fysiologische veranderingen op waardoor zij anders op geneesmiddelen kunnen reageren dan jongere mensen. De combinatie van een veranderende fysiologie en polyfarmacie maakt ouderen extra gevoelig voor schadelijke effecten van geneesmiddelen.

In klinisch onderzoek is relatief weinig aandacht voor ouderen; vooral de groep patiƫnten met hoge tot zeer hoge leeftijd is ondervertegenwoordigd. De grote heterogeniteit binnen de groep ouderen en polyfarmacie maken het moeilijk om studies uit te voeren om een middel te registreren. De ontwikkeling van een gevalideerd testsysteem in dierlijke cellen kan eraan bijdragen dat geneesmiddelen worden gesignaleerd die potentieel tot problemen met bijwerkingen kunnen leiden bij ouderen. Een dergelijk signaleringssysteem kan een hulpmiddel zijn bij het ontwerp van de studies in de klinische fasen en nadat het geneesmiddel op de markt is gekomen.

Dit project heeft als doel een eerste stap te zetten in de ontwikkeling van een testmethode om geneesmiddelen met een verhoogd risico op bijwerkingen in ouderen te kunnen identificeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van levercellen van de muis.

Zoeken:

Service