U bevindt zich op: Home Nieuwe Risicos Geneesmiddelenvoorziening Nanomedicine

Nieuwe Uitdagingen: Benefits & Risks van Nanomedicine als Showcase

Naar verwachting zullen innovatieve medische toepassingen van nanotechnologieën, zoals nanogeneesmiddelen, in de toekomst de gezondheidszorg ingrijpend beïnvloeden. Nanogeneesmiddelen zijn gemaakt van stoffen toegepast op nanometerschaal. De verwachting is dat nanogeneesmiddelen kunnen bijdragen aan de preventie, diagnose, monitoring en behandeling van ziektes als kanker, infecties, auto-immuunziekten en ontstekingen.

Nanogeneesmiddelen kunnen namelijk nauwkeuriger en gerichter naar de juiste plaats in de patiënt worden gebracht. Hierdoor zullen bijwerkingen verminderen. Gecombineerd met de mogelijkheid van gecontroleerde afgifte vormt dit de grote kracht van nanogeneesmiddelen. Tegelijkertijd dient aandacht uit te gaan naar de risico’s.

Doel van het project is inzicht verschaffen in en overzicht krijgen van het innovatieve gebied van de nanogeneesmiddelen: welke nanogeneesmiddelen zijn er al op de markt en wat komt eraan? Welke trends doen zich voor inzake typen nanogeneesmiddelen, therapeutische doelen of optredende bijwerkingen? Daarnaast is het doel de belangrijkste hiaten in de wetenschappelijke kennis te identificeren om goede benefit-risk afwegingen te kunnen maken voor de marktoelating van deze middelen. En deze hiaten vervolgens in te vullen. Hierbij zullen uitsluitend risico’s voor de mens in beschouwing worden genomen; risico’s voor het milieu vallen buiten het bereik van het onderzoek. Dit project kan informatie opleveren over de bijdragen van nanogeneesmiddelen aan grote beleidsvraagstukken op het gebied van de gezondheidszorg en preventie.

Zoeken:

Service